Video

Stad van licht, Dudoks vergeten meesterwerk

‘Stad van licht’ is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam.

Met unieke filmbeelden, foto’s en ware verhalen heb ik geprobeerd de oude Bijenkorf weer een beetje tot leven te brengen.

Midden jaren vijftig werd het restant afgebroken en sindsdien is dit meesterwerk van bouwmeester Dudok in de vergetelheid geraakt. ‘Stad van licht’ is in mei 2015 in premire gegaan. Met unieke filmbeelden, foto’s en ware verhalen heb ik geprobeerd de oude Bijenkorf weer een beetje tot leven te brengen. Er is ook een Engelstalige versie.

Een gedachte over “Stad van licht, Dudoks vergeten meesterwerk

  1. Henny van Gennep zegt:

    Goedemiddag, Door het bericht in de media over de monumentale steen van de vooroorlogse Bijenkorf in Rotterdam, om deze na de herinrichting van de Coolsingel waarschijnlijk daar een plaats te geven, ben ik weer eens in de historie van de Bijenkorf gaan kijken op internet.
    De geschiedenis van de oude Bijenkorf interesseert mij nog steeds. Ik kreeg er in 1956 mijn eerste baan op de afdeling Statistiek als jongste bediende. Iedere dag moest ik de omzetten van de filialen uitknippen, (stonden op lijsten van de vorige dag) en deze dan naar het kantoortje van de betreffende chefs van de afdelingen brengen zodat zij konden zien wat de andere vestigingen voor omzet hadden gemaakt. Op een dag zat er een leuke jongeman op de afd. Witgoed, katoen aan de meter etc. Toevallig zagen we elkaar een paar dagen later tijdens de lunch in de personeelskantine. Hij vroeg mij of ik in het weekend met hem wilde gaan zeilen op de Kralingse Plas. Na veel praten mocht het uiteindelijk van mijn ouders. Wij zijn 5 later getrouwd en nog steeds. Enige jaren geleden heb ik van mijn ouders een schilderij gekregen van de oude Bijenkorf, het is in 1931 geschilderd door Aat Wensing. Het heeft een mooie plaats in de woonkamer. Ik vond het wel leuk om dit te vertellen aan u als “oude Bijenkorf kenner”. Met vriendelijke groet Henny van Gennep.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s