Video

Kent u ‘m nog? Hij stond langs de A2 bij afslag Vinkeveen

Kort filmpje van een van de twee overgebleven tankstations van Esso die in 1953 zijn ontworpen door architect Willem Marinus Dudok. Er werden er in totaal 116 gebouwd. Dit station is volledig in oorspronkelijke staat. Het stond ooit langs de A2, bij afslag Vinkeveen. Nu staat het op het terrein van Toyota-importeur Louwman & Parqui in Raamsdonkveer. Het andere staat aan de Turfsingel in Groningen.

Video

Bijna een eeuw oud en klaar voor de volgende Spelen

In het Hilversumse Arenapark, tegenover het hoofdkwartier van Nike, staat een van de mooiste bouwwerken van Dudok: de grotendeels houten tribune die in 1919 werd geopend als onderdeel van het Gemeentelijk Sportpark. De tribune heeft dienst gedaan bij de Olympische Spelen van 1928, die formeel natuurlijk in Amsterdam werden gehouden. In 2010 is de tribune volledig en prachtig gerestaureerd. Deze korte film heb ik gemaakt in september 2015.
De accomodatie wordt nog vrijwel dagelijks gebruikt door leden van de Gooise Atletiek Club en door medewerkers van Nike. Op de website van de Gooise Atletiek Club staat een pagina met veel wetenswaardigheden over Dudok’s tribune.

Video

Stad van licht, Dudoks vergeten meesterwerk

‘Stad van licht’ is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam.

Met unieke filmbeelden, foto’s en ware verhalen heb ik geprobeerd de oude Bijenkorf weer een beetje tot leven te brengen.

Midden jaren vijftig werd het restant afgebroken en sindsdien is dit meesterwerk van bouwmeester Dudok in de vergetelheid geraakt. ‘Stad van licht’ is in mei 2015 in premire gegaan. Met unieke filmbeelden, foto’s en ware verhalen heb ik geprobeerd de oude Bijenkorf weer een beetje tot leven te brengen. Er is ook een Engelstalige versie.